Májusi előadásaink

A környezetünkben élő szakértő barátaink felkérése előadásuk megtartására mindig különleges alkalom. A bemutatott új ismeretek elbűvölnek és inspirálnak.

Május 3-án Vasvári Feri gödi lakos barátunk /a Magyar Olimpiai Bizottság sajtócsapatának tagja, a Gödi Körkép korábbi sportszerkesztője/ Téli olimpiák Peking tükrében címmel tartotta meg előadását. Feri már a 4 évvel korábbi pjoncsangi téli ötkarikás játékokon is tagja volt a MOB sajtócsapatának, így a pekingi játékokról már a korábban szerzett tapasztalatait is bemutatva bűvölte el a nagyérdeműt. Feri nem egyedül érkezett, fiatal munkatársát Bodaki Márkot is meggyőzte, hogy előadását megfűszerezve ossza meg tapasztalatit, mint az olimpiai csapat “Covid-officere”. Márk élt a visszautasíthatatlan ajánlattal és az ifjú generáció szemszögéből is láttatta e különleges eseményen szerzett élményeit.

Az előadás közben a háttérben Feri által szerkesztett különleges fotómontázs szippantotta be a helyszíni eseményekbe a közönséget, így bepillantást nyerhettünk a kulisszák mögé is. Az előadáson többek között szó esett Liu Shaolin Sándor kizárása okozta traumáról, valamint testvértöccse Liu Shaoan /Ádó/ egyéni győzelme okozta eufóriáról. Természetesen felmerült az olimpiai eszme világegyesítő és világbékét eredményező hatása, majd annak figyelmen kívül hagyása is.

 

Bátorfi Ildikó gödi helytörténész invitálásának köszönhetően május 24-én kihelyezett klubülés keretében volt alkalmunk megtekinteni a Gödi Vasparipák kiállítást.

Ildikó előadásának és tárlatvezetésének köszönhetően a gödi állomás várótermében különleges élményben volt részünk. Az egykori királyi váróban kiállított ereklyék és kordokumentumok visszarepítettek abba az időbe, amikor a vasút megjelenése, majd elterjedése fenekestül felforgatta a világot.

Megtudtuk többek között, hogy a Pest és Vác között közlekedő első magyar vasútvonal, milyen szerepet töltött be településünk életébe. Klubunk mérnökei élvezettel mélyedtek bele az ’50-es években gyártott mozdony orosz nyelvű tervdokumentációjába, illetve komoly érdeklődést váltott ki egy századfordulón született vasúti alkalmazott munkakönyve, aki különböző foglalkozásokban pályakezdő korától nyugdíjazásáig szolgálta a vasutat.

 

Bátorfi József “tábornoki” dísz-egyenruhája is elkápráztató hatással volt ránk.  Nagyon hálásak vagyunk Ildikónak és a József Attila Művelődési Ház  munkatársainak, akik minimális költségvetésből létrehozták ezt a csodát.

 

 

 

 

Szólj hozzá!