Fuss az iskoládért 1911 métert (2021) – Interjú

Félezren futottak, egymilliót nyertek – jótékonysági futás Gödön, a térség iskoláiért.
A
 főszervezőkkel Vasvári Ferenc beszélgetett.

Alig léptük át a 2021-22-es tanévkezdés küszöbét, máris egy sikeres, iskolák közötti futóversenyt jegyezhetett a Dunakanyar kapujaként aposztrofált Göd krónikája. A szeptember 24-ei „Fuss az iskoládért 1911 métert!” elnevezésű jótékonysági futóverseny népszerűségét a statisztikája is kiválóan érzékelteti: a térség 5 iskolájából közel 500 diák és tanár 3 futamban összesen ezer kilométert futott; a szervezők több mint 1 millió forintnyi sporteszköz-támogatást osztottak szét. Az esemény kiértékelése után adott interjút a két főszervező, Muka Ádám, a Gödi Rotary Klub elnöke és dr. Bognár Viktor, aki 2018-ban vezette a nemzetközi Rotary-szervezet 1911-es sorszámmal bejegyzett magyarországi szervezetének gödi közösségét. A beszélgetés során visszatekintettünk: veszprémi mintára, a debütáláskor még betétfutamból hogyan vált a futóverseny az évek során önálló, saját rendezvénnyé, a diákok számára is vonzó, közösségépítő eseménnyé.

 

– Honnan jött az ötlet, milyen alapjai vannak a rotarys iskolai futóversenynek?

– 2018 májusában egy klubkirándulás keretében ellátogattunk a Balaton-felvidékre, ahol a Balatonfüred-Veszprém Rotary Klub tagjaival is találkoztunk – emlékezett vissza dr. Bognár Viktor, az esemény egyik szervezője, aki abban az esztendőben a gödi rotarysok vezetője volt. – Hartmann Péter elnök úr „Fuss az Iskoládért 1911 métert!” feliratú pólóban köszöntött minket, hiszen másnap, Veszprémben a helyi iskolák között nagyszabású futóversenyt rendeztek. Feleségem vetette fel, hogy ezt a versenyt mi is megszervezhetnénk Gödön, akár a méltán népszerű és nagymúltú Fétis Crossfutás keretein belül. 

Miután Péter megosztotta velünk a tapasztalatait, a know-how-t, 2019 márciusának elején megkerestük Süle József ügyvezető urat, aki roppant készséges és fogékony volt a kezdeményezésünkre, aminek köszönhetően június elején 3 iskola részvételével, több, mint 260 résztvevő állt rajthoz, majd a nagylelkű felajánlásoknak hála 420.000 Ft értékű sporteszközt adtunk át a résztvevő iskoláknak. Alig 3 hónap alatt sikerült az iskolákat mozgósítanunk, és több helyi vállalkozás, mint például a Piramis Építőház, a Fakusz Barkácsbolt, valamint a Samsung SDI Zrt. is támogatta akkori futamunkat.

– A Viktor által említett balatonfüredi klubkirándulásunk alkalmával fogalmazódott meg bennem egy gödi, közösségi Rotary-rendezvény ötlete. Hazafelé Viktorral beszélgetve arra jutottam, hogy az itteni klubnak nincs olyan rendezvénye Gödön, amitől ismertté, népszerűvé válhatna a helyi Rotary-szervezet, és a tágabb közösség felé tudna nyitni. Ekkor még valami városi rendezvényben, például főző-, vagy borversenyben, hasonló össznépi megmozdulásban gondolkodtam. Eszembe sem jutott, hogy három év elteltével a Gödi Rotary Klub elnökeként futóversenyt fogok szervezni iskolák számára. Aztán a 2019-es Fétis Crossfutás adta az első lökést. 

Kezdettől fogva az volt a koncepció, hogy a Rotary-futam ingyenes legyen a tanárok és diákok számára, pólót, befutócsomagot kapjanak, az iskoláknak pedig anyagi támogatást nyújthassunk sportcélú felhasználásra. Ehhez persze kellettek a Gödi Rotary Klub és a Rotary Magyarország forrásai, amelyeket sikeresen pályáztunk meg. Arra gondoltam, ha el tudom hitetni klubtársaimmal, hogy képesek vagyunk önállóan megszervezni és lebonyolítani a versenyt, akkor valóban képessé is válunk rá, hiszen a hit komoly dolgokra képes. Talán a klubtársak motiválásában volt a legfontosabb szerepem, és nagyon büszke vagyok mindenkire, aki részt vett a projektben, hiszen egy közös csapatmunka nélkül nem sikerült volna. És pont erről szól a Rotary szellemisége: jó emberekkel, nemes cél érdekében, jót cselekedni, közösséget építeni, értéket teremteni. Külön kiemelném dr. Bognár Viktor, Pölczman Ákos és Mácsai Zsolt munkáját, valamint Maglódi Zoltán segítségét a grafikai tervek elkészítésében. A projekt elején világossá vált, hogy komoly szponzorok, szakmai és erkölcsi támogatás, valamint az önkormányzat és az iskolák tanárainak segítsége nélkül nem fogjuk tudni sikerre vinni tervünket. Elsőként tehát egyeztetést kezdeményeztünk a város vezetésével, szakmai és eszköztámogatást kértünk a Fétis Kft-től, bevontuk az iskolákat, és elkezdtünk szponzorokat keresni. E téren csak pozitív tapasztalatokról tudok beszámolni: mindenhol megerősítő visszajelzéseket és felajánlásokat kaptunk – fejtette ki Muka Ádám, a gödi szervezet aktuális elnöke.

– Mi a célja, üzenete a versenynek?

– Ennek a versenynek csak győztesei vannak, beleértve a diákokat, akik az osztálytársaikkal, barátaikkal közösen nagy kedvvel futottak, úgy, hogy többen elképzelhetetlennek tartották korábban, hogy valaha futóversenyen vegyenek részt, és lefussanak majd’ 2 km-t. Természetesen az iskolák is nagyon örültek a támogatásból származó sportszereknek. A futamunkkal az egészséges életmódra ösztönzésen túl egy fajta társadalmi felelősségvállalásra is fel kívánjuk hívni a résztvevők figyelmét; egy jó ügyért, közös ügyért tenni felemelő érzés – magyarázta dr. Bognár Viktor.

– Mi a program, a „know-how” lényege?

– Az úgynevezett diákméter-számláló. Ennek segítségével objektív számokkal mérhető, hogy a tanulói létszámhoz viszonyítva melyik iskolát képviselik, ezáltal támogatják legtöbben, majd ennek megfelelően az oktatási intézmények a partnereknek, támogatóknak köszönhetően sporteszköz-támogatásban részesülnek – mondta Muka Ádám.

– Mi inspirálta 2019 után a folytatást, amikor a világjárvány is közbeszólt…

– A 2019 évi verseny kedvező visszajelzéseire figyelemmel a 2020-as folytatásban is megállapodtunk, sőt már februárban tájékoztattuk az iskolákat a nyári időpontról. Terveinket azonban keresztülhúzta a világjárvány, ebben az időszakban a vonatkozó jogszabályi rendelkezések nem tették lehetővé a nagyobb létszámú csoportos sportrendezvényeket. 2021 őszére azonban a közegészségügyi feltételek a futóversenyek rendezését ismét lehetővé tették. Süle József ügyvezető úrral egyeztetve hamar kiderült, hogy a közös rendezés részükről inkább a tavaszi, nyár eleji időpontban lehetséges. Hogy ezúttal önállóan sikerült megrendezni a futamot, egyértelműen Ádám klubelnöki kitartásának és természetesen a Fétis Kft. szakmai támogatásának volt köszönhető. Nagy lökést adott, hogy a korábbi kiváló támogatóink, a Piramis és a Fakusz mellet sikerült további gödi, vagy helyi kötődésű vállalkozásokat és magánszemélyeket is megszólítani, akiknek a felajánlása nélkül nem jöhetett volna létre a rendezvényünk 2021 őszén – fejtette ki dr. Bognár Viktor.

– Kik álltak az ügy mellé, akik elősegítették az esemény megrendezését?

– A Samsung SDI Zrt., mint kiemelt támogató, a pénzügyi forrás mellett 7 buszt küldött az iskolákhoz, biztosítva a résztvevők részére a versenyközpontnak helyt adó Gödi Termálfürdő parkolójának elérését, továbbá a célba érő tanulókat a környezetvédelem fontosságát bemutató játékokkal és egyéb meglepetésekkel várták a helyszíni rendezvénysátrukban. A Rotary Magyarország támogatásán felül a gödi önkormányzat a civil szervezetek részére kiírt pályázatán is sikerült forrást nyernünk, valamint a versenyünknek helyt adó közterületet és a termálfürdő helyiségeit is térítésmentesen használhattuk. A Fétis Kft., a Piramis Építőház Kft., a Fakusz-H.B. Kft. támogatása mellett a Don Papa Pizzéria, a Míves Tészta, a Serczli Pékség, a Mosoly ABC és a Moments ostya tette lehetővé a versenyzők helyszíni frissítését. Továbbá a Profivet Állatkórház, a Med Line 95 Bt. és az Inczeffy Patika partnerségének is köszönhető, hogy megfelelő szolgáltatást és támogatást tudunk biztosítani az iskoláknak. A rajtszámok és az időmérés a Gamatiming nagylelkű felajánlásának köszönhető, a hangtechnika Horváth István és Koreh Ferenc érdeme, a verseny pillanatait Kurdi Imre fotós és Elekes András drónmester örökítette meg; a rendezvény háziasszonya Pálfai Kinga volt – sorolta dr. Bognár Viktor.

Muka Ádám hozzátette: a szponzoráló cégek és néhány magánszemély anyagi támogatásának köszönhetően idén több mint 1.000.000 Ft értékben tudják támogatni a gödi és környékbeli résztvevő iskolákat.

– Mik a tervek, várható-e folytatás?

– Úgy gondolom, sikerült egy hagyományt megteremteni, megalapozni. Terveink közt szerepel, hogy a Gödi Rotary Klub szervezésében a „Fuss az iskoládért 1911 métert” közösségi futóverseny a jövőben egy rendszeres eseménnyé nője ki magát, ahol évről évre több tanárt, diákot és szülőt köszönthetünk majd. Természetesen ennek előfeltétele, hogy elegendő szervezői létszámmal vágjunk bele a megvalósításba, valamint, hogy megtaláljuk a megfelelő szponzorokat a kellő anyagi forrás biztosításához – fejezte be az interjút Muka Ádám.

Készítette: Vasvári Ferenc

Szólj hozzá!