Rotary virágkertészet

Csütörtökön jó hír érkezett Klubunk háza tájára: a város főkertésze 150 db a borkedvelők minden igényét kielégítő (fehér, rozé és vörös) színben pompázó begónia elültetését bízta ránk, ami talán a gödi lakosság körében is nagytetszést kiváltó tavaszi köztéri tevékenységünknek (sövényültetés, bicikliszerelőpont telepítése) is köszönhető.

A régóta kedvelt dísznövényt még 1690-ben fedezte fel egy Plumier nevű szerzetes-botanikus, az elnevezése is tőle származik, egy Begon nevű karibi kormányzót örökítve meg vele. A begóniák több faj kereszteződéséből jöttek létre, innen származik formagazdagságuk.
Az ezer fajból álló növénycsalád sokfelé elterjedt, Ázsia, Afrika, Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein, de élnek az Andok fennsíkjain és a Himalája lejtőin is.

Ádám hívószavára június 13-a vasárnap reggelén Bea, Dorka, Ákos, Emil, Tamás és Viktor ásóval, kapával, lapáttal és öntöző kannával felszerelkezve a Feneketlentó partvidékén lepte meg a kora reggel arra sétáló ébredezőket. Ádám raklapkeretből kivitelezett virágládáinak elhelyezését követően kezdődött a kertészkedés Tamás által biztosított humuszban gazdag termőföld felhasználásával.

A sövényültetéshez hasonlóan a helyi lakosság támogatása rögtön kézzel foghatóvá vált; Kertész Attila (a név kötelez) további szerszámokat, fűkaszát biztosítva és kávéval (Dorkát kólával) megkínálva számolt be a közel 20 év alatt szerzett Feneketlentó környékét érintő, lakossági környezetvédelemmel kapcsolatos élményeiről. (Azám Hazám!)

Bea határozott fellépésének hála a helyszínen játszó diákok szemétszedésének is köszönhetően tiszta és virágzó, szegleteket varázsoltunk, majd jóérzéssel kívántunk egymásnak jóétvágyat a vasárnapi ebédhez.

Szólj hozzá!