Sövényültetés a gödi Rotary-parkban

„Kertész leszek fát nevelek” és ezért bizony sövényt is ültetek

Göd északi határában található a vízművek ingatlana, ahova az önkormányzati felajánlással élve 2017. novemberében 14 kínai díszkörtefát ültettünk, majd a SPORT & FUN nyári táborunk nyitóprogramjaként évente további egy-egy fa plántálásával hagyunk egyre élénkebb zöldnyomot az utókornak. Sőt, tavaly az alsógödi Huzella Tivadar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola ballagó osztályai még zöldebbé festették ligetünket újabb 4 fa varázslatával, emléket állítva egyben a közösen eltöltött iskolai éveknek.

Mind ez idő alatt a ligetünket határoló bicikli út mentén működő, méltán népszerű, a sportolási lehetőségeket és a kulinárisélvezeteket remekül ötvöző kerthelység vendégei és / vagy a futni, biciklizni innen induló távolabbról érkező gépjárművet használók között kialakult helytelen parkolási szokás következtében a zöldgyepet felváltó, egyre nagyobb helyet elfoglaló ütött-kopott sáv a jóérzésű emberek felháborodását váltotta ki.

A magánterületen történő engedély nélküli parkolás megakadályozása érdekében mi is sokat törtük a fejünket, majd Konrád és felesége Györgyi által javasolt virágültetési tervet tovább gondolva, Emil sövényültetési felvetését támogatva, Gyuri és Ádám mérnöki számításaival kerestük meg a DMRV Zrt.-t és egy közös bejárást követően hamar megkaptuk a tulajdonosi hozzájárulást.

A zöldlámpás jelzést követően Ákos elnöki intézkedéseinek hála felgyorsultak az események:

  • A terveknek megfelelően közel 130 méteres szakaszon 30-40 cm-es ültetési távolságot figyelembe véve 300 db RIMINI fagyal sövénycserjét rendeltünk Tibi közbenjárásával,
  • Attila több, mint baráti felajánlásának köszönhető JCB 3CX kotró és rakodó munkagép is rendelkezésünkre állt,
  • Tamás gazdálkodási tapasztalatai is nélkülözhetetlen segítséget jelentettek, nem beszélve a mintagazdaságában felhalmozott természetes tápanyag, valamint a majd százméteres öntözőtömlő biztosításáról,
  • a hétvégi munkavégzésünk zavartalanságát biztosítandóan Ádám, Ákos, Emil és Gyuri két nappal korábban szakszerűen elkerítette a munkaterületet. 

2021. március 27-én a szombat reggel ragyogó napsütéssel várta a kertészkedni vágyó klubtagokat (Ádám, Ákos, Emil, Gyuri, Konrád, Tamás, Viktor, Zsolt – Tibi a karantén helyzetre figyelemmel nem tudott csatlakozni). A faöntözéshez korábban is segítséget nyújtó, az egyik ligetmenti ingatlan tulajdonosa, Judit mikróbiológus és lánya Dóri segítsége is aranyat ért, sőt az ültetéshez nélkülözhetetlen vizet is nekik köszönhetjük.

A megbeszélteknek megfelelően pontosan 8 órakor felbőgött a JCB motorhangja és Zsolt gépkezelőmester (Attila munkatársa) serénykedése szinte pillanatok alatt egy 50 cm mély és széles árkot alakított ki, amit nem sokkal később megfelelő tápanyaggal (azaz trágyával) hintettük be.

Emil kora reggeli vírus elleni oltása ellenére 10 órakor vezérlőezredesként lépett szolgálatba. Nem sokkal később Ákos családtagjai is megérkeztek; Évi, Dorci és Dávid megsokszorozta erőinket.

A vízzel felitatott árok fellazított földdel történő betemetésével vette kezdetét a cserjék dugványozása Gyuri iránymutatásával, amit a tereprendezés követett.

Ekkor szembesültünk azzal, hogy Zsolt mester 8 és 12 óra között mekkora munkát végzett a munkagéppel, nélküle biztos, hogy nem tudtunk volna ilyen hatékonyan megbirkózni a sövényültetéssel. Később Attilától megtudtuk, hogy mesterünket a kollégái „csupán” úgy hívják, hogy LEGENDA. Nyilván most sincsenek véletlenek.

Évi intézkedésének köszönhetően a megéhező kertészek margaréta, sajtos-sonkás, illetve négysajtos pizzák közül választhattak, Tamás rétessel egészítette ki a menüt, Zsolt (aranykalászos gazda!) fröccsöntőként pedig a folyamatos hidratálásról gondoskodott, így tudtuk tartani egésznap a hosszúlépést.

A kiadós ebédet követően értünk az ültetési munkák végére, majd a tereprendezést is befejezve került sor a sövény szalaggal való elkerítésére, megjelölésére.

Délelőtti elfoglaltságait követően Konrád és Suba kutya is befutottak, hogy a tereprendezés befejezését, majd a szalagkitűzését még gyorsabbá tegyék.

Záróakkordként Attila tette tiszteletét köztünk, így alkalmunk nyílt személyesen is megköszönni önzetlen segítségnyújtását. Szinte biztos vagyok benne, hogy a JCB és Legenda nélkül még most is ültetnénk.

Nem sokkal 15 óra után köszöntük meg egymásnak a közös munkát és már a helyszíni lakossági vélemények (köztük az egyik legnagyszerűbb tanítónéni) ismeretében biztosak vagyunk abban, hogy nem hiába tettük a dolgunk.

“Sövényültetés a gödi Rotary-parkban” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szuperek vagytok! Nem csak szebb lesz a környezetünk, de biztonságosabb is. Évek óta behajtottak az autók (a behajtani tilos tábla ellenére) a bringa útra, balesetveszélyes volt ez a szakasz. Szívből gratulálok a megvalósításhoz!

    Válasz

Szólj hozzá!