Gift of Life adománygyűjtés

Számtalan alkalommal merült már fel korábban, hogy advent idején is mutassuk meg Klubunkat – adomány ellenében forralt bort és forró teát kínálva – az ilyenkor szokásos vásárokban. Tekintetünket irigykedve fordítottuk azon közli Rotary klubok felé (Dunakeszi, Szentendre, Vác), ahol a városközpontban erre remek lehetőségük adódott.

Idén talán a csillagok állásának is köszönhető, hogy a feltételek immár Gödön is adottá váltak a nemrég felújított Kincsem Istálló és Udvarház területén működő termelői piacnak köszönhetően. A polgármesteri látogatás alkalmával bizonyosságot nyert, hogy szándékunk a városvezetés részéről is támogatásra talált. Szinte mindenki saját ügyének érezte az új lehetőséget, ennek köszönhetően az események is felgyorsultak; Gábor a karmesteri pálcát magához ragadva a közterülethasználati engedélyt járta ki gyorsan, mind ezalatt Zsolt siklósi lejtőkön termelt kiváló bora Emil családi ereklyeként őrzött szamovárjaiba került felforralásra. Gondolva a kocsival érkezőkre is, Gábor forró teamixe is rendelkezésre állt hamar. A logisztikai feladatokban a Klub színe-java (Ádám, Ákos, Emil, Gábor, Konrád, Tibi, Viktor, Zsolt) fontos szerepet vállalt.

Korábban arról is megállapodtunk, hogy a forró italoknak is köszönhetően felajánlott adományokat részben a Gift of Life, részben a helyi ifjúsági programok támogatására kívánjuk fordítani.

A magyarországi Gift of Life program célja a szakképzett magyarországi orvosok magas szintű tudásának és fejlett infrastrukturális hátterének rendelkezésre bocsátása a környező országokban élő, szívműtétre váró beteg gyermekek számára.

A több mint egy évtizede működő Gyermekszív-központ minden olyan beavatkozás elvégzésére képes, amire Európa nagy gyermekszív-centrumai vállalkoznak, és az eredmények is európai színvonalúak, így Magyarország egyfajta regionális központnak is tekinthető.

Ezek a műtétek Magyarországon minden gyermek számára megadatnak - gyakorlatilag várólista nélkül - a társadalombiztosítás rendszerén keresztül. Sajnos nem mondható ez el több környező ország esetében, ahol sok esetben nem oldható meg a veleszületett szívrendellenességek ingyenes orvosi és műtéti ellátása, hiányzik az infrastrukturális háttér és a megfelelő humán erőforrás is.

A Gift Of Life program magyarországi műtétjei és betegellátása a környező országokból – jellemzően Romániából, Szerbiából és Ukrajnából  – érkezett kisgyereknek ajándékoz új életet. A programban részt vett gyerekek a műtétet követően gyorsan hazatérhetnek és az időszaki kontrollvizsgálatokon kívül általában nem igényelnek további orvosi felügyeletet.

November 30-án pontban 7 órakor készen álltunk arra, hogy a még kissé álmos és fázós hajnalon jókedvet varázsoljunk a piacra igyekvők körében. 

Az időjárás is kegyes volt hozzánk, a hideg, száraz, napos időben sokan szívesen ragadták meg a porcelán bögréket, miközben mi is nagy kedvvel adtunk számot a Rotary-ról és programjainkról. A forró ital és talán a részletes tájékoztatás is szívet melengető hatást eredményezett;
alig 6 óra alatt összesen 55.300,- Ft adományt ajánlottak fel a piaci forgatagban megforduló gödi vásárlók, látogatók.

 

Az italmérés közben heves vita alakult ki a klubtagok között: vajon a fölénk emelkedő Kincsem szobra méretarányos-e?

Megnyugtató választ nem sikerült találnunk, ezért valószínűsíthető, hogy helyszíni szemlét tartva újfent felkeressük a legyőzhetetlen paripa szobrát, és ha már arra járunk, ismét szívesen kínáljuk fogyasztásra a jótékonyság előidézésére is alkalmas forró italokat.

 

Szólj hozzá!