Rotaristák Kambodzsában

2019. február 1-10. között 13 magyar támogató vett részt a Sustainable Cambodia (SC) által szervezett kambodzsai utazáson. A programra Karsai Gábortól (PDG Long Island, New York) a SC egyik igazgatósági tagjától érkezett felhívás a magyarországi Rotary Clubokhoz. A felhívásra az ország 7 rotary clubjából (Balatonfüred-Veszprém, Debrecen, Göd, Kisvárda, Nyíregyháza, Szentes-Csongrád, Veszprém) csatlakoztak tagok, családtagjaik, illetve barátaik.

Az SC, egy 2004 óta működő szervezet, amelyet az amerikai Richard R. Allen, Susan J. Mastin és Bruce A. Lasky hozott létre azzal a szándékkal, hogy a Pol Pot rezsim 1975-79 között zajló népírtása után a szegénységgel, az egészségügyi ellátás hiányával, az alacsony iskolai végzettséggel küzdő Kambodzsában, a fenntarthatóság jegyében a vidéki falvak lakosai számára megteremtse az egészséges ivóvízhez jutás lehetőségét kutak, öntözőrendszerek kialakításával, valamint megfelelő oktatást biztosítson iskolák, tehetséges gyermekek támogatásával.

Az utazás egyik célja az SC alapelveinek, működésének, a támogatás rendszerének tanulmányozása volt, miközben a résztvevők megismerhették Kambodzsa gyönyörű természeti látnivalóit, kulturális értékeit és gasztronómiáját is. Ez az utazás azonban jóval több ennél. A helyi Rotary Club Pursat aktivistáinak is köszönhetően a résztvevő magyar és amerikai rotarysták betekintést nyerhettek a vidéki falvak lakosainak mindennapi életébe, napi gondjaiba. Találkozhattunk tanárokkal, egyetemistákkal, közép- és kisiskolásokkal, illetve a helyi rotary club tagjaival is, valamint olyan fiatalokkal, akik célul tűzték ki szerényebb körülmények között élő társaik segítését, életszínvonalának javítását. Láthattuk azokat a falvakat és iskolákat, amelyek támogatása már megvalósult és ennek köszönhetően évek óta fenntartható módon jól működnek, illetve eljutottunk olyan településekre is, amelyek még csak várnak arra, hogy a fejlesztésükhöz szükséges támogatási projekt elinduljon.

Az utazás során nemcsak az európaitól (és amerikaitól) merőben eltérő khmer kultúrát, hagyományt és vallást ismerhettük meg, de hosszú időre feltöltődtünk a látogatások alkalmával szerzett vidám, emberközeli, sokszor megható pillanatoknak, illetve az újonnan szerzett ismeretségeknek és barátoknak köszönhetően.

Az SC megalakulása óta évente 3 alkalommal, javarészt amerikai, ausztrál, kanadai (és idén először magyar) résztvevőkkel szervezi meg kambodzsai működésének bemutatását, amelyet minden lelkes, új kultúrát megismerni vágyó barátunknak tiszta szívvel ajánlok.

Szólj hozzá!